Pages

May 5, 2011

Ngantuk @ نعاس

Pic from google....

 Apa sebenarnya yer kawan2 faktor ngantuk ni atau disebut dalam kalimah arab ianya berbunyi نعاس .

Kadang2 time solat mata ni mudah ajer mengantuk...erm...=( tidak khusyuk dibuatnya....

Kadang2 time dalam kuliah boleh pula tersengguk-sengguk bunyi macam paham berbenor apa yang disyarahkan oleh pensyarah tersebut. Padahalnya duk hangguk2,,,, tidooooo...

Kadang2 tengah asyik duk layan citer best kat Tv citer Hindustan lagi duk tengok tari menari...boleh pula kepala duk bergelek ke kiri ke kanan...syok terlena dibuatnya oleh nyanyian Hindustan...(hampeh)

Kadang2 duk dalam kereta motifnya nak gi jalan2, boleh jadi juga mata terlelap sejenak dek kerana aircond yang sejuk menghala terus ke mata...aissshhhh...macam tu pun boleh jadi yer...

Kadang2 tengah duk borak2 dengan teman2 citer gosip2 nie, boleh pula lah kita ni sedap berdengkur...kecian kawan yang duk bercerita tue...


Ish...ish...mudah ajer kan seseorang tu terlena...jika solat kita mudah aje rasa mengantuk itu tidak lain Syaitan yang cuba menggoda manusia supaya mudah lalai ketika solat....Begitu juga waktu kuliah time kita menuntut ilmu yang mana merupakan perkara yang baik ia juga Syaitan yang cuba menghayalkan manusia....
Faktor lain yang menyebabkan kita mudah mengantuk,,,disebabkan kekenyangan yang melampau...makanlah ketika lapar berhenti sebelum kenyang agar mudah kita mengerjakan Ibadah kepadaNYA....

pic grom google ( i luv islam picture)


Sangat jelas syaitan itu musuh manusia yang paling nyata....

Dalil Alqur'an 
Dalam surah Yasin Alllah telah berfirman:

“Bukankah Aku telah perintahkan kamu wahai anak-anak Adam, supaya kamu jangan menyembah syaitan? Sesungguhnya ia musuh yang nyata terhadap kamu!” (Yasin 36:60)



Hadith....

Rasulullah SAW bersabda, "Sesungguhnya syaitan hadir di sisi seseorang kalian pada setiap sesuatu yang kalian lakukan." Daripada Anas r.a., katanya Rasulullah SAW bersabda, "Sesungguhnya syaitan berjalan dalam tubuh manusia melalui aliran darah." (Hadis sahih riwayat Muslim)

8 comments:

zul permatang badak said...

ubat mengantuk adalah tidur....

hans said...

itu la pasal....
kadang2 pelik
waktu study senang sangat rasa mengantuk

zahidah dihaz said...

tidur awal elak mengantuk....



New Entry: SEMAKAN KEPUTUSAN PERMOHONAN KEMASUKAN KE IPTA PROGRAM PENGAJIAN LEPASAN SPM/SETARAF SESI AKADEMIK 2011/2012

Khadijah said...

zul permatang badak: ya u are right,klu ngtuk tdur sebentar

hans: jika manusia itu berbuat kebaikan cthnya mnuntut ilmu, lalu rasa mngantuk itu salah satu gnguan syaitan...

zahidah dihaz: yup, kena tidur awal...hehe

MulutPayau said...

Assalamualaikum dik...
salam perkenalan....
Entri yng menarik...tapi kalau akak ..mngntuk..ubatnya tidur...

Khadijah said...

mulut payau : saya pun sama kak, klu ngtuk ajer terus tdo...lg pula saya mudah tidur...hehe

Mohd Ridhuan said...

mengantuk2....
tips yang berguna..

burhan al-hilmi said...

ngantuk terasa hilang bila deadline assgnmnet adalah besok dan soalan pun masih belum sempat dibaca..

*baru berlaku semalam..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...